Feedback Thursday – de bästa ritualerna är de som inte längre behövs

För ett tag sedan skrev jag om ritualer. Alltså inte mystiska trollformler utan återkommande aktiviteter (som en daglig standup). Vi gör dem för att komma ihåg och uppmuntra ett visst beteende.

För knappt tre år sedan började vi med en ny ritual. Vi ville bli bättre på att prata med användare, vi ville göra det ofta och vi ville ta hjälp av varandra att rekrytera eftersom det var jobbigt. Lösningen blev konceptet Feedback Thursday – en dag dedikerad till att prata med användare varannan vecka, för alla designers. Vi satte ett schema för ansvar för rekrytering, och vi hittade på ett sätt att hjälpas åt att anteckna i en gemensam Miro-bräda. Vi planerade inför varje intervju så varje designer som ville kunde få en slot på 10-15 min.

Här är en film från vår meetup i höstas där Niklas förklarar hur Feedback Thursday funkar mer i detalj.

I förra veckan kom vi fram till att pensionera konceptet Feedback Thursday (även om vi behåller vissa delar).

  • Vi gör mer användarintervjuer än någonsin, men vi sprider ut dem mer över veckan – inte bara torsdag.
  • Eftersom vi gör så många intervjuer blir det bättre att fokusera på ett område i taget istället för att dela upp varje intervju mellan våra designers. Både för oss och för respondenten.
  • Samarbetet kring att ta anteckningar behövs inte heller lika mycket – engagemanget kring användarintervjuer hos andra i teamet har ökat så det finns ofta en product manager, analytiker eller utvecklare med som kan hjälpa till.
  • Rekryteringen går smidigt.

Vi har lyckats! Ritualen behövs inte längre. Beteendet och engagemanget kring användarintervjuer finns där, i våra teams ryggrader. Precis som det ska vara.

Lämna en kommentar