Skilja på problem att lösa och features att bygga

Jag är ett fan av tvärfunktionella agila team och har tidigare skrivit om OKRs som ett sätt att jobba med mål i sådana team. Vi pratar om team som inte får ”beställningar” i form av lösningar eller krav, utan har en målsättning i form av ett önskat värde som man tar ansvar för från ax till limpa. Ett team jag jobbat i på Hemnet hade till exempel ansvar för målgruppen mäklare. Det betyder att vi göra allt vi kan för att utifrån Hemnets vision driva Hemnets affär framåt genom att förstå mäklare, hitta på lösningar och bygga lösningar för mäklare.

När vi jobbar så här, istället för det klassiska featureteamet som får lösningar att bygga ”uppifrån”, kan vi:

  • Utnyttja all kreativitet och hjärnkraft hos teammedlemmarna
  • Ta hänsyn till både affärs- användar- och teknikperspektiv när vi utforskar och bygger
  • Skapa medarbetarengagemang

Det här låter väl jättebra? Det är det. Det är också rätt svårt att lyckas med. Det kräver till exempel att:

  • Ledningen har förtroende för teamen och deras förmåga att självständigt ta rätt beslut, men också att ledningen ställer krav på teamens ansvarstagande
  • Teamen tar sitt ansvar och intresserar sig för vad ledningen vill, vad användarna vill, vilken kunskap som finns hos andra team och andra avdelningar. Teamet behöver alltså inte bara vara tvärfunktionellt utan också ansvarstagande, utåtblickande, innovativt och nyfiket. För många personer är det här betydligt svårare än att få lösningar att bygga.

Mycket ovan handlar om kulturen i teamen och på hela bolaget, vilket tar tid att förändra och kräver aktivt ledarskap som Marty Cagan skriver om i den här bloggposten.

På Hemnet har vi tvärfunktionella team och en kultur av att ta stort ansvar i teamen. Men teamen får också ibland agera featureteam och bygga saker som redan är definierade. Att blanda dessa två modeller funkar ibland bra men ibland leder det till att teamet:

  • Får ett problem att lösa men inte tar tillräckligt ansvar för att förstå och lösa hela problemet. Det blir ett blame game där man förväntar sig att någon annan ska ta ansvar när ”någon annan” förväntade sig att teamet skulle ansvara. Vanlig kommentar: ”Hur ska det här funka egentligen? Och vad är planen på längre sikt? Det här verkar inte genomtänkt”
  • Får en feature att bygga och blir sura för att någon annan redan bestämt vad som ska göras. Att vara ett team som kämpar för att ta ansvar för helheten men gång på gång får features att bygga är jobbigt. Vanlig kommentar: ”Vi får ju aldrig tänka själva, man borde lita på teamet”

Strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllne dosor

– Gustaf Fröding

Lösningen på det här tror jag är att uppmunta team som vill och kan ta ansvar samt vara tydligare med vilken roll teamet behöver ta i vilket läge:

  1. Skilja på olika initiativ som kommer till teamet – är det här ett problem att lösa eller en feature att bygga? Och vara ärlig med det, inte försöka få en feature att bygga att se ut som ett intressant problem. Om vi är tydliga med vad som är vad kan team som vill ta mer ansvar också börja följa upp och utvärdera hur mycket tid man lägger på features att bygga.
  2. Ställa krav på ”beställare” att antingen ta ansvar för (äga) lösning och uppföljning själva eller lämna det helt åt teamet. Vi vill inte hamna i ett mellanläge, det är då vi börjar skylla på ”någon annan”.
  3. Ge team som vill ta ansvar möjlighet att göra det genom att få utrymme att jobba med vision och med innovation (utifrån bolagets mål).

Tips

Team Objectives – Empowerment – bloggpost av Marty Cagan

Escaping the Build Trap – talk med Melissa Perri

Outcomes vs. Outputs – talk med John Cutler

How to Break Free of the Feature Factory – talk med John Cutler

Outcome Based Roadmaps – blogginlägg av Jason Doherty

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s