Gör som Janne, skaffa ett spretigt team

janne_andersson_2008
By  Halmstad at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0

I år fick Sveriges herrlandslag i fotboll en ny förbundskapten i Janne Andersson. Janne jobbar inte ensam, det finns en massa roller runt omkring honom. Som assisterande tränare, agenter och mental coach. Det är intressant hur Janne plockade ihop sitt entourage. Han har satsat på olikheter. Janne är själv en resultatinriktad tävlingsmänniska. Hans två scouter Tom Prahl och Jonas Thern verkar vara varandras motsatser. Den ene en noggrann analytiker, den andre en impulsiv och kreativ känslomänniska. Jag rekommenderar Per ”Texas” Johanssons text om detta i senaste Offside.

Jag tror Janne gör helt rätt. De bästa teamen jag jobbat i har bestått av olika personligheter med olika egenskaper. För att inse det måste man, som Janne gjort, inse sina brister men och också förstå vilka egenskaper som är viktiga i ett sammanhang. Här är några personliga egenskaper jag tror är viktiga i utvecklingsteam:

 • Resultatfokuserad – superviktigt. Utan tillräcklig vilja att faktiskt leverera nytta blir själva jobbet ibland ett mål i sig. Man hamnar i evighetslånga diskussioner om detaljer som inte spelar roll men som bara måste redas ut. Bara för att de måste det. Här är det extra viktigt att det finns resultatfokuserade personer som har hög status (ja, det finns alltid en hierarki – formell eller ej) och kan bestämma att ”nej, nu går vi vidare”.
 • Självinsikt – eftersom ett utvecklingsteam består av experter på olika områden behöver man kunna lita på varandras kompetens. Vilket innebär att man själv måste förstå vad man är bättre och sämre på. Det gäller alla i teamet.
 • Glädjespridare – lite positivitet, pepp och skratt kan göra under. Ingen gillar gnällspikar men alla kan inte heller vara Mia Törnblom hela tiden, då blir det inget gjort. Och man behöver inte äta tårta varje vecka. Jag jobbade med en projektledare en gång som var så grym på att peppa. Han var bara väldigt glad och intresserad av hur alla mådde. Vi kände oss sedda och viktiga. Och han skaffade en ny växt åt oss varje sprint så varje leverans blev något konkret i rummet som vi fick ta hand om.
 • Analytisk – sällan en egenskap som det är brist på i utvecklingsteam. Men jag tror att eftersom utvecklare och testare ofta är så pass analytiska måste övriga i teamet också vara hyfsat analytiska för att kunna kommunicera.
 • Kreativ – kreativitet kan appliceras på mycket, inte alls bara design. Jag tycker det handlar om att kunna zooma ut och komma på ett helt annat sätt att angripa ett problem. Det är inte något som ”bara finns” utan kan tränas upp, så både en kompetens och en personlig egenskap. Istället för att komma på en lösning, kom på många. Jämför med andra lösningar eller situationer. Tänk brett, inte bara djupt. Om det saknas kreativitet blir alternativen få och lösningarna helt enkelt inte lika bra.
Annonser

2 reaktioner på ”Gör som Janne, skaffa ett spretigt team

 1. Stefan Ljungberg oktober 7, 2016 / 07:14

  Kul att läsa din blogg Dan. Vad jag och vår organisation har lärt oss mycket av dig och övriga UXare. Igår på digitala morgonmötet i parketten pratade jag om vår kultur och vilka principer vi behöver leva mer efter. Vi behöver bli mer Handelsbanken var mitt påstående. Snodde mycket från responsive.org

  Att dela information och vara transparent, att de som är närmast kunden fattar besluten… vilket betyder något annat idag än för 10 år sedan, att ha ett gemensamt syfte senare än att tjäna pengar, bi har redan idag att ha nöjda kunder om någon arbetet med annan agenda är de på fel räls. Att inte planera för mycket vi kan inte förutse framtiden, allt viktigare att lära genom att experimentera. Att en peron klarar inte av allt detta själv och att det kanske tom är en utvecklare som är en av de som är närmast kunden så avslutade med att produktägarrollen som den ser ut idag är helt död.

  Det roligaste av allt vet du vad det är? Att tre produktägarchefer kontaktade mig efteråt och sa att det var en så himla bra dragning. Snacka om att vi börjar mogna.

  Sköt om dig och din familj!

  Stefan

  Skickat från min iPhone

  • Dan Kindeborg oktober 7, 2016 / 07:23

   Väldigt kul att höra! Tror också kultur är en jätteviktig sak här. Det finns saker som behöver förändras men också en hel massa bra grejer att bygga vidare på, som du säger. Kämpa på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s