Boktips: Managing to learn

A3 är ett pappersformat. Men det är också en modell som används flitigt inom det berömda Toyota Production System. Tanken är att man kan sammanfatta allt man vet om ett problem och dess lösning på ett A3-papper. Formatet gör det lätt att förklara innehållet för andra. Men egentligen handlar det om något mycket större.

A3 handlar om problemlösning. En A3 skapas för att hantera ett problem, t.ex. ett problem i organisationen. För att hitta lösningen på problemet måste man gå vetenskapligt till väga. Ta reda på problemets underliggande orsaker, varför?, genom att prata med de som påverkas av och påverkar problemet. Akta sig för att dra förhastade slutsatser eller välja första bästa lösning.

När det grundläggande problemet har hittats tar man fram flera lösningar, tillsammans med de som påverkas av och påverkar problemet. Lösningarna testas genom experimenterande och utvärdering, Plan-Do-Check-Act.

Bokens format är bra. Den berättar en historia om en ung ingenjör som får i uppgift att ta fram en A3 för att hantera ett problem. Han blir skolad av en mer senior kollega. Boken berättar alltså en historia, precis som en bra A3 ska göra. Det gör den väldigt lättläst.

Även om boken handlar om att lösa organisationsproblem och utöva ledarskap är det lätt att dra paralleller till det jag gör. Bra UX design handlar om precis det här, tänker jag. Lära sig mer om ett problem  genom att prata med användarna, de som påverkas av och påverkar problemet. Ta fram flera lösningar och utvärdera. Det är inspirerande att samma principer, den vetenskapliga approachen, kan användas för att lösa olika typer av problem på olika nivåer. Boken får mig att respektera systematisk problemlösning och experimenterande ännu mer. Och förstå hur det kan användas för att ta ansvar för ett organisationsproblem. Väldans bra.

Boken på Amazon

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s