Boktips: Lean UX

Lean UX book

Tanken på UX design som en del av den agila utvecklingsfilosofin har funnits i några år nu. I början handlade mycket om designteam som jobbar en sprint före ett utvecklarteam, i ”staggered sprints”. Det här funkade inte för alla och folk som Anders Ramsay började prata om integrerade team och tvärfunktionellt samarbete. Alla i teamet är delaktiga i allt, alltså, inklusive användarundersökningar och design.

Eric Ries bok The Lean Startup kom ut 2011 och handlade om produktutveckling genom prototypframtagning och experimenterande. Den blev enormt hypad och en hel lean startup-rörelse föddes. UX Designers som Jeff Gothelf hade samma idéer, fast i en UX-kontext. Istället för att göra långa förstudier för att komma fram till vad vi ska bygga så bygger vi något quick-and-dirty, testar på den tänkta målgruppen och förbättrar.

Gothelfs bok Lean UX handlar mest om delad förståelse och hur vi kan jobba mer effektivt genom att samarbeta över olika kompetensområden, från ett designerperspektiv. Men den handlar också om produktutveckling genom experimenterande och andra sätt att jobba mer lean. Alltså sätt att leverera mer nytta med mindre insats.

Boken är inspirerande och man känner igen sig i mycket. Den innehåller både övergripande principer och konkreta beskrivningar av vanliga problem när man jobbar på det här sättet. I vissa kapitel där man beskriver case tänker jag att jag vill veta mer. Få mer en konkret bild av hur man till exempel väljer ut vad som ska utvecklas först, vilket är en utmaning när minimalt designarbete ska göras ”up-front”. Här tycker jag det finns en liten lucka. Det finns inte heller så mycket tips på konkreta modeller eller hur man kan lösa det dagliga arbetet.

Men å andra sidan är boken föredömligt kort. Det är bra eftersom den borde vara obligatorisk läsning för alla som jobbar med användarupplevelse eller produktledning. Eller tja, kanske alla som jobbar med att ta fram digitala produkter.

Nu hoppas jag att även Anders Ramsays bok Designing with Agile: Lean User Experience for Successful products kommer ut i år. Misstänker att Ramsay kommer fokusera mer på det praktiska.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s