Olika sätt att se på problemet

Jag snubblade över en intressant presentation om kollektiv förmåga av Philip Runsten (finns tyvärr inte längre online). Den handlar bland annat om hur man kan se på ett problem och hur formuleringen av ett problem begränsar ens lösningsförmåga. Här är ett exempel:

Anta att du ska öppna en burk ”Bullens Pilsnerkorv” till middag. Men så upptäcker du att du saknar en konservöppnare…

Hur kan du se på problemet?

  • Tekniskt – ”Burkf-n ska upp!!!”
  •  Laga middag – ”Finns det något annat i skafferiet”
  •  Äta middag – ”jag åker till McDonalds istället”

I många IT-projekt där jag varit med som utvecklare har problemet formulerats utifrån tekniska aspekter. Det är ju inte så konstigt eftersom utvecklare har ett tekniskt perspektiv och den kompetens som finns tillgänglig oftast består av utvecklare.

Jag har jobbat som utvecklare tidigare och varit med om situationen många gånger. En chef kommer på en idé, vi ska t.ex. ska skapa en webbsajt där folk kan köpa kattmat. En grupp utvecklare sätts att ta reda på hur man ska lösa uppgiften. Utvecklarna börjar med att resonera kring vilken betallösning som ska användas, hur mycket trafik servern kommer klara osv. Hur sajten ska användas och vem den är till nytta för kommer i andra hand. Man går direkt på burken – den tekniska lösningen. Resultatet blir (om man hårddrar det) ofta en värdelös men dyr lösning med en massa coola features och grym skalbarhet baserad på häftig cutting edge-teknik.

Som UX designer blir man ibland den som får komma in och stå för ”äta middag”-perspektivet. Vad behöver vi egentligen i en produkt för att nå verksamhetens mål?

Nu låter det som att vi är någon sorts superhjältar, de enda som står mellan en bra och dålig produkt. Så är det självklart inte, en grupp med endast designers skulle inte heller kunna skapa en bra produkt eftersom andra perspektiv skulle saknas. Men vi ska vara medvetna om att vi i ett projekt ofta tillför ett unikt perspektiv som kanske har saknats helt tidigare. Vi tar användarnas parti och då måste vi våga röra upp lite damm, ifrågasätta och tro på oss själva.

Forza!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s