Boktips: A Project Guide to UX Design

På kurserna i Människa-Dator Interaktion på Umeå Universitet lärde man sig en massa teorier och filosofier. Jag kände redan då att något fattades och det blev riktigt uppenbart senare när man fick för sig att jobba med användbarhet ”på riktigt”. Boken Användbarhet i praktiken (som nu finns som wikibok) blev en ögonöppnare men det skulle lika gärna kunna varit den här boken, A Project Guide to UX Design, som handlar om hur man jobbar användarcentrerat i projekt. I motsats till Don’t Make Me Think som jag skrev om här innehåller den inga design-guidelines, istället handlar den om best practices för hur man kan arbeta. Den handlar om hur du fångar upp behov från beställare och användare, hur du använder dessa behov och landar i en prototyp via Personas, Site maps och Wireframes och hur du testar designen på dina användare.

Boken är släppt 2009 vilket är skönt. Innehållet känns aktuellt både i exemplen och i metoderna, man pratar aktuella designverktyg och agila projektmetodologier.

Det märks att författarna har stor erfarenhet. Boken tar ofta upp sådant som kan vara svårt i arbetet och i kommunikationen med andra projektmedlemmar. Den presenterar ofta många olika arbetssätt och listar för- och nackdelar, många böcker framför bara ett arbetssätt. I metoder för användarresearch presenteras t.ex. sex olika metoder.

A Project Guide to UX Design är som titeln antyder en guide till användarcentrerade projekt, ovärderlig för en nybakad interaktionsdesigner. För den som redan hittat ett arbetssätt man trivs med innehåller den dels alternativa arbetssätt och dels har den en massa bra insikter när det gäller relationen och kommunikationen mellan projektmedlemmar.

Är det något jag saknar så är det kopplingen mellan affärsnytta och användarnas behov, och mer om hur man prioriterar. Effektkartan skulle göra den här boken ännu bättre!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s