Kombinera agila och användarcentrerade utvecklingsmetodiker

På sistone har agila utvecklingsmetoder som SCRUM blivit populära. Men kan agil utveckling kombineras med traditionella metoder för att säkra god användbarhet? Den frågan har intresserat mig de senaste veckorna eftersom företaget jag jobbar på försöker hitta en ny utvecklingsmetodik.

De användarcentrerade metoder jag lärt mig bygger på klassisk vattensfallsmodell. Man gör en ordentlig förstudie där man utforskar beställarens och målgruppens krav och går sedan över i design där man gör mock-ups som man testar på användare.  Fokus ligger på användarnas krav och behov. Och utvecklare kommer i princip inte in i projektet innan produktens funktion och form är satt.

Agila utvecklingsmetoder fokuserar på föränderliga krav. Utvecklingsteamet ska snabbt arbeta fram en fungerande prototyp av slutprodukten. Tanken är att eftersom beställarens krav ändras så ofta är det bra att göra en fungerande produkt man kan få input på. När man har det kommer beställaren med nya krav som man tar hänsyn till i nästa version. Efter ett antal iterationer är produkten klar.

Så tjänar man något på att kombinera modellerna?

De mock-ups och prototyper man producerar i designfasen i ett traditionellt projekt är ibland svåra att läsa för de användare som ska testa. Och testning är ofta både tidsödande och kostsamt. En av fördelarna med agil utveckling är att man kan släppa en fungerande prototyp tidigt. Så varför inte passa på att testa denna betaversion på sina användare? Ofta finns dessutom en stor existerande användarbas som kan ge synpunkter.

Richard Cecil skriver i en artikel på UXmatters om en kombination av klassisk användarcentrerad och agil process. Traditionell research och design följt av en agil process där interaktionsdesigners arbetar med produkten en eller två iterationer före utvecklarna. Anthony Colfelt har liknande ideér i en annan bra artikel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s